Produkty poprawiające pamięć

Curry, która jest mieszanką takich przypraw jak chili, kolendra, imbir i kurkuma, ma przypisane właściwości lecznicze i przeciw zapalne. Mieszanka tych ziół sprawia, że komórki mózgowe są chronione przed złymi czynnikami zewnętrznymi. Zawarta w curry kurkuma, chroni mózg przed wolnymi rodnikami, które chętnie atakuje tę część ciała. Co ciekawe picie czerwonego wina hamuje rozwój choroby Alzheimera. Charakterystyczne dla tej choroby jest tworzenie się w mózgu tzw. Blaszki amyloidowej, której rozwój skutecznie blokują zawarty w czerwonym winie polifenol resveratrol. Jak widać wino wspomaga zdrowie. Ciekawe badania zostały przeprowadzone odnośnie działania jagód na pamięć. Trzy grupy myszy zostały poddane badaniu. Pierwsza grupa były to myszy zdrowe, druga miała chorobę Alzheimera, trzecia również była chora na tę samą chorobę. Każda grupa miała do przejścia labirynt. Okazało się, że zarówno pierwsza jak i trzecia grupa zrobiły to w podobnym czasie, z tym, że pierwsze dwie grupy były karmione normalną karmą, natomiast trzecia grupa była karmiona jagodami.

Witaj na moim serwisie o medycynie! Jestem lekarzem z zawodu i z pasji. Na co dzień pracuje w szpitalu i w hospicjum. Blog to forma dodatkowego zajęcia, prowadzę go aby dzielić się z Wami ciekawymi informacjami ze świata medycyny.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Wszelkie prawa zastrzeżone (C)