Moc naturalnych składników

Produkty dwudziestego pierwszego wieku obfitują w konserwanty, barwniki i sztuczne poprawiacze smaku. Niejedne badania dowiodły, iż spora część tychże składników niesie ze sobą podejrzenia o przyczynianie się do powstawania nowotworów. Jak zatem dbać o zdrowie w dobie sztuczności? Odpowiedź jest niezwykle prosta. Należy zaopatrywać się w te produkty, które pochodzą ze znanych nam i pewnych źródeł. Zamiast kupowania owoców i warzyw w supermarketach warto udać się na tradycyjny stragan czy rynek. Oferowane są tam produkty bezpośrednio od rolników. Nie bójmy się zadawać im pytań o to w jaki sposób powstawały ich plony, czy stosowali oni pestycydy lub inne środki chemiczne. Nie wszystko jednak możemy kupić na straganie. Jeżeli już jesteśmy w większym centrum spożywczym starajmy się wybierać te produkty, których jakoś potwierdzona została odpowiednimi certyfikatami. Symbole tychże są zazwyczaj wyraźnie widoczne na opakowaniu produktu. I tak możemy zakupić bezpiecznie wszelkiego rodzaju kasze, otręby czy nawet płatki śniadaniowe, które bogate są w naturalne witaminy oraz składniki mineralne. Nie bójmy się zadawać pytań także na forach internetowych czy blogach na temat zdrowej żywności. Warto być świadomym konsumentem.

Witaj na moim serwisie o medycynie! Jestem lekarzem z zawodu i z pasji. Na co dzień pracuje w szpitalu i w hospicjum. Blog to forma dodatkowego zajęcia, prowadzę go aby dzielić się z Wami ciekawymi informacjami ze świata medycyny.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Wszelkie prawa zastrzeżone (C)