Jak należy właściwie zaparzyć herbatę?

Z pozoru wydaje się, że przygotowanie filiżanki herbaty nie jest zadaniem trudnym, ani skomplikowanym. Zwłaszcza obecnie, gdy na co dzień korzysta się z herbat ekspresowych, zalanie torebki wrzątkiem to czynność prosta i nie skłaniająca do dłuższych refleksji. Prawda o herbatach jest jednak taka, że sposób i czas, jaki poświęca się na przygotowanie naparu, ma kluczowe znaczenie dla uwolnienia z herbacianych listków całego aromatu i właściwości mających wpływ na ludzkie zdrowie. Każdy gatunek herbaty ma odmienne zasady właściwego parzenia, jednak istnieje kilka zasad, na które zawsze trzeba zwracać uwagę. Podstawą jest zwracanie uwagi na rodzaj i odpowiednią temperaturę wody. Powinna być ona miękka, pozbawiona minerałów i zanieczyszczeń. Żadna z herbat nie powinna być ponadto zalewana wrzącą wodą – jej najwyższa dopuszczalna ciepłota to okolice 90 stopni Celsjusza. Odpowiednio długie (w zależności od gatunku trwa to od kilku do kilkunastu minut) oddziaływanie wody na susz zaowocuje wydzieleniem najlepszych zdrowotnych właściwości herbaty.

Witaj na moim serwisie o medycynie! Jestem lekarzem z zawodu i z pasji. Na co dzień pracuje w szpitalu i w hospicjum. Blog to forma dodatkowego zajęcia, prowadzę go aby dzielić się z Wami ciekawymi informacjami ze świata medycyny.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Wszelkie prawa zastrzeżone (C)