Dlaczego warto pić yerba mate?

Pod tajemniczą nazwą yerba mate kryje się niezwykle zdrowy napój, otrzymywany z ostrokrzewu paragwajskiego. Systematyczne picie tego naparu to w krajach Ameryki Południowej bardzo powszechny nawyk, który jest prostym i przyjemnym sposobem dbania o zdrowie. Główne zalety yerba mate to wysoka zawartość mikroelementów, które są niezbędne dla właściwego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Znajdują się tu witaminy z grupy B i C. Spośród minerałów obecne są zaś: żelazo, cynk, magnez, wapń, potas, fosfor i sód. Pozytywne działanie naparu odczuwa się doraźnie: działa on pobudzająco, niwelując zmęczenie. Pozostałe właściwości herbaty paragwajskiej można zaobserwować po dłuższym okresie jej spożywania: przyspiesza przemianę materii, obniża poziom cholesterolu, spowalnia proces starzenia się komórek, prawdopodobnie ma też działanie przeciwnowotworowe. Tradycyjnie yerba mate zaparza się w specjalnych tykwach, a do jego picia używa się specjalnej rurki. Do sporządzenia naparu wykorzystuje się znacznie większe ilości suszu niż ma to miejsce podczas picia tradycyjnej herbaty.

Witaj na moim serwisie o medycynie! Jestem lekarzem z zawodu i z pasji. Na co dzień pracuje w szpitalu i w hospicjum. Blog to forma dodatkowego zajęcia, prowadzę go aby dzielić się z Wami ciekawymi informacjami ze świata medycyny.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Wszelkie prawa zastrzeżone (C)