Czym jest napar Rooibos?

Pomimo wszelkiego podobieństwa do znanych nam naparów herbacianych, Rooibos nie jest herbatą, a w każdym razie nie w sensie dosłownym. To napój przygotowywany poprzez zaparzanie ususzonych i rozdrobnionych listków, pochodzących z rośliny zwanej czerwonokrzewem. Gotowy napar ma właśnie mocną, ciemnobursztynową, czerwonawą barwę i słodkawy smak. W odróżnieniu od wszelkiego rodzaju herbat, Rooibos nie zawiera kofeiny ani garbników (odpowiedzialnych za gorzkawy posmak), dlatego w zasadzie nie ma przeciwwskazań do jego spożywania. Jego pozytywny wpływ na zdrowie warunkowany jest przez skład odżywczy: napar dostarcza żelaza i przeciwutleniaczy. Wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu pokarmowego, wzmacnia odporność, przeciwdziała chorobom układu krążenia, a także zapobiega namnażaniu się komórek nowotworowych. Ojczyzną Rooibosa jest południowa Afryka. Ze względu na tamtejszą ogólną dostępność tej niezwykłej rośliny, napar Rooibos jest jednym z najpopularniejszych sposobów leczenia wielu dolegliwości.

Witaj na moim serwisie o medycynie! Jestem lekarzem z zawodu i z pasji. Na co dzień pracuje w szpitalu i w hospicjum. Blog to forma dodatkowego zajęcia, prowadzę go aby dzielić się z Wami ciekawymi informacjami ze świata medycyny.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Wszelkie prawa zastrzeżone (C)