Chińska dieta w Polsce

Chińska medycyna oparta jest na wielowiekowej tradycji, jednak jej zasady są aktualne również w dzisiejszych czasach. Jej prymarną zasadą jest hasło: „jedz tylko żywność”. Ma to współcześnie ogromne znaczenie, ponieważ bardzo wiele produktów spożywczych jest naszpikowanych sztucznymi dodatkami – barwnikami, aromatami, czy konserwantami. Wszystko to nie jest ani zdrowe dla naszego organizmu, ani też zbyt smaczne, jednak łatwość produkcji, niskie koszty i długi okres przechowywania sprawiają, że coraz więcej żywności nie jest produkowana w sposób naturalny. Według chińskiej diety należy także odrzucić środki chemiczne. Nie należy oczywiście zaprzestać leczenia, gdy poważnie chorujemy, ale ludzie zażywają coraz więcej preparatów na różne, często wymyślone dolegliwości, a uzależnienie organizmu od chemii może skutkować niższą odpornością. Należy również odrzucić żywność wysoko przetworzoną, gdyż są one bezwartościowe. Chińczycy odrzucają również produkty modyfikowane genetycznie, mrożonki oraz dania przyrządzane w mikrofalówkach. Niewskazane są także pokarmy ciężkostrawne lub zaburzające równowagę kwasowo-zasadową w żołądku. Dobrze jest, gdy nasze pożywienie pochodzi z kraju, w którym mieszkamy. Produkcja żywności nie powinna szkodzić środowisku. Z zasad tej diety wynika, że wskazane są produkty jak najbardziej naturalne i nieprzetworzone.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Wszelkie prawa zastrzeżone (C)