Tag Archives: Sok z yuzu

Na czym polega makrobiotyczny model odżywiania

Zrównoważone odżywianie jakie zaleca nam makrobiotyka opiera się na zrozumieniu związku człowieka z otaczającym go środowiskiem naturalnym, a szerzej z całym światem i kosmosem. W modelu tym istotną rolę odgrywają dwa przeciwstawne i wzajemnie się uzupełniające czynniki jin i jang, które powinny występować w dynamicznej równowadze i harmonii. Pod wieloma nazwami został on wypróbowany przez miliardy ludzi prawie we wszystkich częściach świata. Kultury i cywilizacje rozwijały się i upadały, ale tradycyjny, oparty na pełnym zbożu sposób odżywiania zawsze był fundamentem każdego prawie społeczeństwa. To właśnie w ziarnie zbóż najlepiej jest zachowana równowaga między siłami jang i jin. Zboża są najlepszym pokarmem, który służy rozwojowi organizmu człowieka i utrzymuje go w dobrym zdrowiu aż do późnej starości. Drugim ważnym pokarmem są jarzyny, a potem pokarmy zawierające duże ilości białka. Przez wiele lat świat medyczny bojkotował istnienie makrobiotyki. Obecnie wielu lekarzy zaleca stosowanie tej diety, często jednak wzbogaconej o nabiał.